2016. január 14., csütörtök

Kellékek az agyagvirágok készítéséhez

Gyakran kérdezik, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki elkezdhessen agyagvirágot készíteni.

Mivel én Budapesten lakom, és itt tartom a tanfolyamaimat, egyre többen jelzik, hogy jönnének tanulni, de nagy a távolság köztünk. Nem ritkán a szomszédos országokból is jelentkeznének.

Az agyagvirág készítésének a technikája Japánból indult, és a környező országokban már elterjedt ez a hobbi, és ehhez hasonló kézműves tevékenységek is gyakoriak. Az én ismereteim szerint, ahogy innen látom, Thaiföld és Vietnam vezetők abban a változatban, amit én is készítek.

Kellékek ma már az interneten keresztül számtalan helyről szerezhetők be.
Tervezem egy webáruház létrehozását, feltöltését kellékekkel, és a saját tervezésű virágok oktatásához a saját tervezésű formakiszúrók gyártatását, de addig, amíg ez a tervem megvalósul, összeállítottam egy kis segítséget a kellékekről.

Ez csak tájékoztató, nem jelenti azt, hogy a képen szereplő összes eszköz kell egy-egy virághoz. Csak ízelítő a számtalan célszerszámból, kellékből, ami a speciális formázásokhoz, részletkidolgozásokhoz és a virág megalkotásához hasznos lehet.


Nézzük, mi minden van a képen.
  • Agyag - levegőn száradó, rugalmas, szintetikus modellező agyag. Ilyen minőségben többféle gyártmány kapható, az agyagvirág készítésének egy másik változatához egy kissé eltérő textúrájú, és más formázási módra alkalmas agyag is kapható, amely kevésbé rugalmas.
  • Festékek, ecsetek - Művész olaj és akrilfesték belegyúrható az agyagba, olajfestékkel jól színezhető a felülete, akrillal lehet a felületén a mintázatokat festeni. Kisméretű lapos ecset és nagyon vékony ecset jól használható erre.
  • Pollenek - számtalan méretben, formában kaphatók az előregyártott pollenek, amelyek apró mérete miatt a kézi előállítása egyenként a virágkészítőnek nem lehetetlen, de roppant időigényes és aprólékos feladat lenne. Erre távol-Keleten már kialakult gyártástechnológia van, tehát készen vesszük.
  • Nyújtógép - hagyományos tésztanyújtógép vagy egyszerűen tésztagép, jó esetben találunk is otthon egy példányt. Az agyagot testápolóval vagy vazelinnal krémezett celofán közé téve tesszük a nyújtógépbe.
  • Formakiszúrók, erezők - a formakiszúró megadja a virág alkatrészeinek méretét, formáját, ezt nem nekünk kell kitalálni. Több száz virághoz kapható különféle formakiszúró készlet. Az erező segít abban, hogy a kivágott alkatrésznek élethű szirom vagy levélerezete legyen. Ebből is rengetegféle kapható.
  • Szerszámok - speciális formázó és domborító szerszámok különféle méretben és formában. A fém kevésbé tapad, a műanyag inkább a cukorvirágokhoz javasolt. Kell fogó a drótok vágásához, hajlításhoz. Olló, tompa kés és csipesz is jól jön.
  • Drótok - különféle vastagságú és hosszúságú papírbevonatos drótok kaphatók, többnyire fehér és zöld színben, amelyen jól tapad az agyag.
  • Ragasztók - folyékony, vizes bázisú papírragasztó szükséges, és többnyire zöld ill fehér ragasztószalagra is szükség lehet.
  • Kaspók, tálak - bármilyen edény, ami kaspóként funkcionálhat. Hungarocellt, vagy purhabot ragasztunk bele a virág rögzítéséhez. A felső, látható felületet eltakarhatjuk bármivel, ami illik a virághoz, mohával, kaviccsal, tőzeggel, vagy akár festéssel is befejezhetjük.
Ezen kívül papír gyümölcs és tojástálcák, amiken formára igazítva száríthatjuk az alkatrészeket.
Uzsonnás zacskók vagy folpack az agyag légmentes tárolásához, celofán a nyújtáshoz.
Testápoló vagy vazelin, amivel krémezzük a celofánt, a zacskót vagy fóliát és az eszközöket.
   
Nagyjából ennyi mindent használok az agyagvirágok készítéséhez.

A kipróbáláshoz ezek közül a kiválasztott virághoz való kiszúrókat, erezőt, a megfelelő drótokat, egy kaspót, ragasztót, festékeket, agyagot biztosítok a tanfolyamaimon.

Aki maga szeretné beszerezni a szükséges eszközöket, kellékeket, több száz virághoz való formakiszúró és erező közül választhat a neten, a választott virágokhoz szükséges szerszámokkal, kellékekkel együtt, és rengeteg oldalról rendelve teheti ezt meg igény szerinti elszámolás, postaköltség, szállítási idő és az ideális ár kiválasztásával.

2 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm azzal a kèrdèssel fordulok önökhöz hogy szeretnék öntől rendelni.ha lehet sèges.előre is köszönöm.Kovács Orsolya voltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlöm önöket azzal a kérdéssel fordulok hogy szeretnék őntöl rendelni.és nem tudom hogy hol kell.mert még most csinálom.elsőnek.előre is köszönöm.és várom válaszát.kovács Orsolya voltam.

      Törlés

Ha van véleményed, kérdésed, kérlek írd ide!